Trochę informacji na temat witaminy A

Witaminie A nadano pierwszą literę alfabetu nazwy, bowiem była toż pierwsza odkryta witamina. Stwierdzono, iż witamina A jest dużo zastosowań w organizmie, w tym utrzymuje oczy w zdrowiu, wspomaga wzrost komórek, a także pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Natomiast witamina I istnieje nie wyłącznie wchłaniana bezpośrednio, ale istnieje też wytwarzana przez organizm przez przekształcanie beta-karotenu w witaminę A.

Sama witamina A znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak jaja, mleko, wątroba i mięso. Beta karoten, który organizm może przekształcić w witaminę A, znajduje się w wielu owocach oraz warzywach, szczególnie w tych o barwie czerwonej, pomarańczowej i zielonej. Najważniejszą kwestią do zapamiętania jest to, iż spożywanie zbyt wielkiej liczbie czystej witaminy A że być toksyczne. Ważne jest, aby nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Rzeczywiste zalecane spożycie witaminy A różni się w zależności od wieku, płci oraz innych czynników danej osoby. Chociaż rzeczywista ilość spożytej witaminy A że być toksyczna, jeśli zostanie przekroczona zalecana dzienna porcja, istnieje znacznie wyższy limit ilości beta-karotenu, którą można spożyć. Dlatego wskazane jest, żeby skupić się na zdobyciu jak największej ilości beta-karotenu, który organizm może przekształcić w witaminę A, zamiast spożywać duże ilości czystych pokarmów bogatych w witaminę A.

https://fala-uderzeniowa-krakow.pl/dla-pacjenta/

Wiele osób pamięta, jak powiedziano im, że jedzenie wielkiej ilości marchwi pomaga widzieć w ciemności a jest to spowodowane witaminą A, która jest wytwarzana z wysokiego poziomu beta karotenu, który wybiera się w warzywach. Inne pokarmy, które mają wysoki poziom beta karotenu, który można przekształcić w witaminę A, to pomidory i ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Beta karoten jest używany nie jedynie do robienia witaminy A, ale tenże w sobie jest dobrym przeciwutleniaczem. Żaden z wchłoniętego beta-karotenu nie jest marnowany, bowiem nadmiar po przemianie w witaminę I jest stosowany do zwalczania szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Witamina A pomaga też zwalczać infekcje i choroby, pomagając tkankom wyściełającym różne części ciała, w tym oczy, usta, nos, gardło i płuca, rosnąć, a także naprawiać je, jeśli są uszkodzone, aby zapobiec infekcji. Dzieci także potrzebują dużo witaminy A, aby pomóc ich kościom oraz zębom w prawidłowym rozwoju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.